Nyantagen? Välkommen till LiU!

• 13 juli 2017 |
Välkommen till LiU!

Ny student? Vi på studentkåren StuFF vill välkomna dig till Linköpings universitet!

Är du antagen till LiU höstterminen 2017? Välkommen! Nu väntar en spännande period med såväl undervisning som sociala aktiviteter! Vi är studentkåren StuFF och vi jobbar med utbildningsbevakning, arbetsmiljö och studiesociala frågor. Vårt mål är att se till så att du har den bästa möjliga studietiden - från tentan till dansgolvet!

Nolle-p: dina första veckor som LiU-student

Nolle-p är Linköpings universitets nollning, och under den här perioden får du en mjukstart i plugget och ett par härliga veckor med sociala aktiviteter. Sektionerna och StuFF arbetar för att du ska ha det toppen under nollningen: du kommer träffa nya vänner och lära dig att orientera dig där du pluggar. Dessutom kommer du träffa faddrar som guidar dig till både det billigaste kaffet, de bästa studieplatserna och det bästa hänget. Nolle-p börjar med en introduktion där du träffar klasskamrater och faddrar, och avslutas med den stora Kalasmottagningen där du får träffade både företag och studentföreningar. Nu kan livet som LiU-student börja!

Mer information om hur just ditt Nolle-p ser ut får du av ditt fadderi, och den här informationen får du antingen via post eller epost via de uppgifter du registrerat på antagning.se.

Mer om StuFF

Studentkåren StuFF är kåren för dig som läser vid utbildningsvetenskap eller filosofisk fakultet, och vi fungerar som studenternas fackförbund. Som organisation strävar vi efter att du ska ha det så bra som möjligt, både inom och utanför universitetet. Kort och gott arbetar vi med att se till så att din utbildning håller hög kvalité, vi arbetar med arbetsmiljö och studiesociala frågor, samt att se till att våra studieorter blir ännu mer studentvänliga.

Vi representerar dig och din röst, och ser till att du får den bästa möjliga studietiden – från tentan till dansgolvet.

Hur får jag en bostad? Fem tips för att få boende som ny student

Även om bostadssituationen är bättre i Linköping och Norrköping jämfört med tidigare år är det fortfarande svårt att hitta ett stabilt och tryggt boende. Genom vår hyresfästorganisation KOMBO hjälper vi dig med allt som har med boende att göra. Allt från hur man bäst hittar bostad och skriver kontrakt till vilka rättigheter och skyldigheter du har som boende. Vid terminsstart kan KOMBO även hjälpa till med att lösa tillfälliga sovplatser, så kallade nödboenden. Du kan läsa mer om KOMBO på deras hemsida. Nedan följer fem tips från KOMBO riktade till dig mot ny student som söker bostad:

1. Registrera dig hos de stora och lite mindre bostadsbolag

För varje dag du har varit registrerad får du en köpoäng, så se till att stå i kö på så många ställen som möjligt och logga in med jämna mellanrum så du inte förlorar dina poäng!

Linköping:
Studentbostäder
ByggVesta
Stångåstaden

Norrköping:
StudentBo
Hyresbostäder
Andra bostadsbolag

2. Dela på en större lägenhet eller bo inneboende

LiUs anslagstavla
Blocket
Botillsammans
KOMBO

3. Titta utanför Linköping och Norrköping

Bra pendlingsorter till Linköping: Linghem, Vikingstad, Ljungsbro, Mantorp, Mjölby, Boxholm, Åtvidaberg och Borensberg.
Bra pendlingsorter till Norrköping: Haga, Kimstad, Söderköping, Skärblacka och Hageby.
Mellan Norrköping och Linköping går en gratis campusbuss för studenter!

4. Nödboende och snälla faddrar

Kom hit även om du inte hittat boende till uppropet! Ska du läsa vid ett program finns äldre studenter, faddrar, som kan ställa upp med en tillfällig sovplats som t.ex. en soffa. KOMBO ordnar även ett nödboende med luftmadrasser i lägenheter där du kan köpa en biljett per natt.

5. Det kommer att lösa sig med boende...

...men du måste själv vara aktiv och leta! I Linköping och Norrköping är det ofta enklare att hitta boende under våren. Ditt drömboende kommer kanske finnas framåt våren istället så under hösten är det bra att vara öppen för att pendla eller bo tillfälligt.

Vi hoppas att du har fått lite tips inför ditt nya liv som LiU-student! Vi ses på nolle-p i augusti!